Početna / O nama

 • Sadržaji

  U BBI Centru možete posjetiti prodajne prostore poznatih robnih marki, među kojima su i oni koji prvi put stižu na bh. tržište. Dio BBI Centra su i moderne i sofisticirane uredske prostorije koje se protežu do 10 sprata.

   

  U okviru jedinstvenog prostora u samom središtu grada možete posjetiti supermarket, salon ljepote, frizerski salon, dječiju igraonicu, prodajne prostore poznatih robnih marki, uživati u specijalitetima u restoranu, napraviti pauzu uz slatko i slano u Food Courtu, te se osvježiti u cafeima.

   

  Za vrijeme posjete Centru, Vaš automobil možete ostaviti na jednom od 479 parking mjesta sa video nadzorom, smještenih na tri podzemne etaže.

   

  Kada Vas prodje shopping groznica i želite uživati vani, Trg ispred BBI Centra površine oko 5.500 m2, idealna je prilika za odmor na otvorenom, jer je u potpunosti opremljen urbanim mobilijarom (klupe za sjedenje, žardinjere sa cvijećem, osvjetljenje, fontana).

   

  Trg je mjesto susreta građana Sarajeva gdje se u organizaciji BBI Centra, ali i drugih organizacija, održavaju umjetnički performansi, dječije igraonice i radionice, koncerti, promocije, sportska natjecanja itd.

   

  Za izgradnju i koncept BBI Centra zaslužan je investitor BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo, čiji su osnivači Islamic Development Bank (99,97%), te Bosna Bank International d.d. Sarajevo (0,03%).

 • Projekat

  Autor projekta BBI Centra je Grupa ARH d.o.o. Sarajevo, na čelu sa glavnim projektantom Seadom Gološem. Osnovni koncept objekta BBI Centra je galerija – otvoreni prostor, prostor za izložbu sa kvalitetnim dnevnim svjetlom, u kojem su izložene razne robe i brandovi, umjetnine ili pak usluge i servisi interesantni posjetiteljima. Prozračni prostor vidljiv je s vana iz perspektive pješaka prolaznika. Cilj je bio funkcionalno i vizuelno povezivanje vanjskog i unutarnjeg prostora.

   

  BBI Centar opremljen je savremenim Sistemom za centralni nadzor i upravljanje. Pokretne trake i pokretne stepenice kao i tri brza panoramska lifta namijenjena su posjetiteljima shopping zone, a tri bočna brza lifta korisnicima uredskog dijela BBI Centra. Zakupcima su na raspolaganju i servisni liftovi. BBI Centar je opskrbljen najsavremenijim sistemima klimatizacije i ventilacije, grijanja, besprekidnim napajanjem električnom energijom, protivpožarnim i vatrodojavnim sistemom, kao i videonadzorom i fizičkim osiguranjem.

   

  Prodajni i ugostiteljski prostori u BBI Centru uređeni su prema potrebama i željama korisnika prostora odnosno u skladu sa standardima i zahtjevima njihovih kompanija i partnera. Uredski prostori opremljeni su svim instalacijama potrebnim za savremeno poslovanje uključujući telefonski sistem, računarsku mrežu, internet konekcije, adekvatnu rasvjetu, sistem ozvučenja za distribuciju TV i radio programa...

 • Izgradnja

  Projekat izgradnje BBI Centra trajao je od je 2006. do 2009. i podrazumijevao je više složenih faza, od rušenja objekta “Sarajke” u samom centru grada, preko izvođenja građevinske jame tehnologijom koja je po prvi put tada primijenjena u BIH, grubih građevinskih radova, instalacija, te do uređenja enterijera.

   

  Rušenje bivše robne kuće „Sarajka“

  Rušenje objekta bivše Robne kuće „Sarajka“ do kote +/-0,00 izvedeno je od strane firme „Unigradnja“ d.d. Sarajevo, a nadzor nad radovima vršila je firma „Kubus“ d.o.o. Sarajevo.

   

  Budući da se radilo o rušenju velikog objekta u centru gradske zone, važno je istaći da je cjelokupni posao obavljen bez ikakve štete po okolne objekte te u skladu sa relevantnim propisima i standarima.

   

   

  Izvođenje građevinske jame

  Za izradu zaštitne konstrukcije građevinske jame na objektu „BBI Centar“ korištena je tehnologija koja je po prvi put tada primijenjena u Bosni i Hercegovini. Armirano-betonski šipovi, čija je dubina bila i do 14,5 metara, postavljeni su u razmaku 3 m, a na vrhu su povezani armirano-betonskom gredom. Kompletno lice građevinske jame je obloženo torkretom. Na ovaj način je ostvarena maksimalna sigurnost po okolne objekte, te je spriječen dotok vode prilikom iskopa za tri podzemne etaže.

   

   

  Izvođač: Ans Drive d.o.o. Sarajevo

  Nadzor: Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu

  Osnovni podaci:

  Broj šipova: 124

  Broj sidara: 246 (u dva reda)

  Dužina sidara: 3.806 metara (ukupna dužina)

  Količina iskopa: 72.130 m3

  Količina betona: 1.513 m3

  Količina torkreta: 3.600 m2

  Količina cementa: 600 tona (za izradu jet groutinga)

   

  Građevinski i instalacijski radovi

  U rekordnom roku završena je kompletna betonska konstrukcija sa ugrađenim cca 25.000 m3 betona i 3.3 tone armaturnog čelika, 183 tone čelika za čeličnu konstrukciju.

  Po prvi put na prostorima BiH upotrijebljen je sistem Volumenske hidroizolacije firme Schomburg/Rethmeier koja uslove vodonepropusnosti postiže dodavanjem tečnog kristalizirajućeg sredstva u svježe pripremljenu betonsku smjesu. Ovaj metod omogućuje brže betoniranje podzemnog dijela konstrukcije i u zimskim uslovima dok istovremeno postiže veći faktor zaštite od prodora podzemnih voda.

   

   

  Uređenje enterijera

  U objekat su ugrađeni najkvalitetniji materijali. Zakupci u BBI Centru dobili su priliku da sami uređuju prodajne i ugostiteljske prostore prema svojim potrebama i u skladu sa standardima i zahtjevima njihovih kompanija i partnera, a u smislu organizacije prostora, odabira materijala, ugradnje rasvjete itd. Osim toga posebnu čar objektu daje posebno riješen projekat vizualnih komunikacija, 20 LCD Displaya, te vrhunsko ozvučenje i rasvjeta.

Radno vrijeme:

ponedjeljak - subota:

shopping: 09.00 do 21.00

gastro: 08.00 do 23.00

supermarket: 08.00 do 22.00

 

nedjelja:

shopping: 10.00 do 18.00

gastro: 08.00 do 22.00

supermarket: 08.00 do 22:00

BBI Centar App's

Copyright © 2013 BBI Centar | Sva prava zadržana